Segona xerrada 26 de març de 2010

El divendres 26 de març va tenir lloc la segona xerrada programada per les plataformes Santpedor Decideix i Castellnou de Bages Decideix sobre el tema "les balances fiscals".
En aquesta ocasió, la conferenciant ha estat l'Elizenda Paluzie i Hernández, Degana de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona i Doctora en Economia de la mateixa universitat.
Va introduir el tema explicant d'on veníem, econòmicament parlant. L'objectiu, de quan es va fer la constitució espanyola, era l'anivellament entre comunitats autònomes, és a dir, que la renda per càpita arribés a ser, més o menys, igual entre elles. Lògicament, això no ha estat així.
Pel perill de no ser suficientment rigorosos amb tots els conceptes exposats per l'Elizenda, només direm la conclusió a que vam arribar. Per cert sectors de l'estat espanyol, Catalunya és una regió que s'ha de sotmetre i assimilar culturalment, per tant, amb l'aspecte econòmic, l'estat es creu amb tot el dret d'espoliar-la, sabent que, actualment ja no és una regió rica i que la renda per càpita és més baixa que la d'altres comunitats autònomes. La demostració d'aquest fet, la veiem en com ha anat tot el procés, del que ells en diuen, "estatut", i també, en les inversions que s'han fet al llarg dels últims trenta o quaranta anys.

Primera xerrada 19 de març de 2010

El divendres, 19 de març, es va portar a terme la primera de les quatre xerrades programades, en motiu de la consulta que s'ha de fer el dia 25 d'abril sobre la independència. En Josep Mª  Guilà va ser l'encarregat de fer la presentació de l'acte: recordà els actes programats, explicà el procediment del vot anticipat i per últim va presentar el conferenciant: en Josep Camprubí.
En Josep, comentà que el decidir de manera col·lectiva no és un fet normal ni reconegut, per això, les consultes, han estat una sorpresa molt gran a nivell d'Europa i a d'altres llocs del món. Els motius que ens han portat a aquest fet són diversos, un d'ells ha estat tot el procés estatutari, en el que s'ha visualitzat clarament, que posaran tots els entrebancs perquè Catalunya obtingui un grau d'autogovern mínim, i un altre, perquè la gent anem coneixent la quantitat de diners que se'n van a l'estat i que no tornen amb infraestructures ni amb res, els últims fets ens ho han tornat a demostrar.
En Josep Camprubí creu que les consultes serviran per conscienciar-nos de que tenim el dret a opinar i a decidir col·lectivament sobre la independència. Europa no li quedarà cap més altra opció que acceptar el resultat d'un referèndum oficial i serem un país més de la comunitat europea.

Parada a la Transèquia de Santpedor Decideix


El dia 7 de març es va posar una parada 
a cal Sequiaire pel pas de la Transèquia.