Conferència de la historiadora Assumpta Montellà, 28 d'octubre de 2011


En motiu del 75è aniversari del cop d'estat, Santpedor Decideix va organitzar una conferència a càrrec de la historiadora Assumpta Montellà, perquè ens parlés de quina era la situació prèvia a la guerra civil del 1936. Va tenir lloc a la Capella de Sant Andreu el 28 d'octubre de 2011.

En la seva explicació, no es va quedar amb el que va passar entre el 32 al 36. Ella creu, que tot venia de molt abans. Va començar amb alguns dels fets que van portar a la Setmana Tràgica de l'any 1909, que va tenir com a conseqüència l'afusellament del pedagog Francesc Ferrer i Guàrdia.
Va seguir amb les retallades per part -del Congreso de los Diputados- del projecte de Mancomunitat Catalana de Prat de la Riba en el 1914, per tant, ja fa un segle que ens fan retallades.
El fenomen del pistolerisme a tot l'estat espanyol entre el 1919 i 1923,  període en que es va assassinar Salvador Seguí "El Noi del Sucre".
Degut a la situació econòmica i a les tensions socials va sorgir la dictadura de Primo de Rivera des del 1923 al 1930, amb l'acceptació de la monarquia, el rei Alfons XIII. Repressió total del catalanisme.
Les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931 van suposar la derrota de l'opció monàrquica, el rei va abdicar i el 14 d'abril de 1931, es va proclamar la Segona República.
Amb tot aquest ambient i els esdeveniments del 31 al 36 porten al cop d'estat del 1936.

Per acabar, l'Assumpta va fer lectura d'uns fragments del llibre d'en Josep Benet "El President Companys afusellat", en els que s'explica el pensament que tenien algunes personalitats espanyoles d'abans del 36 envers Catalunya  i els catalans.
Aquests últims anys, les declaracions i discursos de polítics o de mitjans de comunicació sobre els catalans són molt semblants a aquelles. El fons és exactament el mateix, res no ha canviat. 

Bloc d'Assumpta Montellà: http://sentimentsaflordepell.blogspot.com/ 
Rutes Culturals-Històriques: http://rutesculturals.blogspot.com/