Primera xerrada 19 de març de 2010

El divendres, 19 de març, es va portar a terme la primera de les quatre xerrades programades, en motiu de la consulta que s'ha de fer el dia 25 d'abril sobre la independència. En Josep Mª  Guilà va ser l'encarregat de fer la presentació de l'acte: recordà els actes programats, explicà el procediment del vot anticipat i per últim va presentar el conferenciant: en Josep Camprubí.
En Josep, comentà que el decidir de manera col·lectiva no és un fet normal ni reconegut, per això, les consultes, han estat una sorpresa molt gran a nivell d'Europa i a d'altres llocs del món. Els motius que ens han portat a aquest fet són diversos, un d'ells ha estat tot el procés estatutari, en el que s'ha visualitzat clarament, que posaran tots els entrebancs perquè Catalunya obtingui un grau d'autogovern mínim, i un altre, perquè la gent anem coneixent la quantitat de diners que se'n van a l'estat i que no tornen amb infraestructures ni amb res, els últims fets ens ho han tornat a demostrar.
En Josep Camprubí creu que les consultes serviran per conscienciar-nos de que tenim el dret a opinar i a decidir col·lectivament sobre la independència. Europa no li quedarà cap més altra opció que acceptar el resultat d'un referèndum oficial i serem un país més de la comunitat europea.