Segona xerrada 26 de març de 2010

El divendres 26 de març va tenir lloc la segona xerrada programada per les plataformes Santpedor Decideix i Castellnou de Bages Decideix sobre el tema "les balances fiscals".
En aquesta ocasió, la conferenciant ha estat l'Elizenda Paluzie i Hernández, Degana de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona i Doctora en Economia de la mateixa universitat.
Va introduir el tema explicant d'on veníem, econòmicament parlant. L'objectiu, de quan es va fer la constitució espanyola, era l'anivellament entre comunitats autònomes, és a dir, que la renda per càpita arribés a ser, més o menys, igual entre elles. Lògicament, això no ha estat així.
Pel perill de no ser suficientment rigorosos amb tots els conceptes exposats per l'Elizenda, només direm la conclusió a que vam arribar. Per cert sectors de l'estat espanyol, Catalunya és una regió que s'ha de sotmetre i assimilar culturalment, per tant, amb l'aspecte econòmic, l'estat es creu amb tot el dret d'espoliar-la, sabent que, actualment ja no és una regió rica i que la renda per càpita és més baixa que la d'altres comunitats autònomes. La demostració d'aquest fet, la veiem en com ha anat tot el procés, del que ells en diuen, "estatut", i també, en les inversions que s'han fet al llarg dels últims trenta o quaranta anys.